نوشیدن قهوه و چای در ترکیه یک نوع سبک زندگی است. کشور ترکیه با دانه های قهوه شناخته می شود. دانه های با طعم قوی. به احتمال زیاد می دانید که قهوه ترک به کشور ترکیه تعلق دارد اما آیا می دانستید مصرف چای و قهوه آن هم در مقادیر قابل توجه به بخش جدا نشدنی فرهنگ روزمره مردم ترکیه تبدیل شده است؟
چای ترک
جالب است بدانید: تنها بریتانیایی ها نیستند که به خوردن چای معروف شدند. در ترکیه نیز فرهنگ نوشیدن چای از قدمت بسیار بالایی برخوردار است. صدها سال است که مردم این سرزمین این سنت را زنده نگه داشته اند.
در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که ترکیه یکی از پنج کشور بزرگ تولید کننده چای در جهان است. این کشور چیزی در حدود ۶ تا ۱۰ درصد از چای مصرفی جهان را تولید می کند. جالب اینجاست که بخش عمده این تولیدات در کشور ترکیه مصرف می شود. مناطق کشت چای در ترکیه از مرزهای شمالی با دریای سیاه آغاز می شود و تا مرز گرجستان و شهر ریزا در غرب ادامه دارد.
در ترکیه چای در تمام طول روز سرو می شود. اولین بار این نوشیدنی با وعده صبحانه مصرف می شود و مصرف چای تا هنگام خواب ادامه خواهد داشت. تعارف کردن چای و نوشیدن چای با دیگران نشانه ای از دوستی و صمیمیت است.
معمولاً زمان صرف چای، در ساعات بعد از ظهر، بین ۳ تا ۵ عصر است. در این زمان چای در کنار شیرینی های خوش طعم، بیسکویت های خوشمزه و یا کیک سرو می شود. اما نوشیدن چای به این ساعات محدود نمی شود.
در تمام خانه ها و اداره ها همواره یک فنجان چای در حال دم کشیدن است. بنابراین همیشه چای تازه دم برای پذیرایی از میهمانان آماده است. در اداره جات و محل های کار قوانین مبنی بر این که کارمندان می توانند حداقل دو بار برای نوشیدن قهوه و چای استراحت کنند وجود دارد. در ترکیه رسم است که به افراد تازه وارد یا میهمان چای تعارف شود. چیزی به معنای رد کردن تعارف چای وجود ندارد.
تجربه قدم زدن در باغ چای ترک
اگر به عنوان یک توریست به ترکیه سفر کرده اید یا از شهروندان این کشور هستید باید بدانید که هیچ چیز به اندازه نشستن زیر آلاچیق پوشیده از انگور و مطالعه روزنامه یا کتاب محبوبتان در حالی که یک فنجان چای گرم می نوشید دلچسب و گوارا نیست. در این حالت شما در یک باغ چای به سر می برید.
باغ چای در ترکیه فضای ساده ای برای گذراندن اوقات فراغت و ملاقات با دوستان قدیمی است. جوان ترها در این فضا مخفیانه به یکدیگر عشق می ورزند. دوستان پس از صرف چای یا قهوه ترک تخته نرد بازی می کنند و از زمان خود لذت می برند.
در کنار تنگه استانبول در کنار کوچه های استانبول قدیمی باغهای چای به چشم می خورد. در شهرهای توریستی و در حاشیه دریای اژه چشمتان به باغهای چای خواهد خورد
فرهنگ نوشیدن قهوه ترک
برای من هیچ چیز به اندازه نوشیدن یک فنجان قهوه ترک که به تازگی آسیاب شده و دم کشیده است، دلچسب نیست. می توان گفت قهوه ترک در مقایسه با قهوه اسپرسو طعم گس تری دارد. هر فنجان قهوه جداگانه و در یک ظرف دسته دار کوچک به نام جذوه تهیه می شود. (خرید جذوه مسی از فنجونت) در نهایت قهوه در فنجان و نعلبکی کوچک و زیبایی سرو می شود.
میزان قهوه ای که در تهیه قهوه ترک مصرف می شود در ارتباط مستقیم با میزان آبی است که باید در تهیه آن استفاده شود. اضافه کردن قند یا شکر به ذائقه مصرف کننده بستگی دارد. در نهایت قهوه به آرامی دم می کشد و آماده می شود. زمانی که درون فنجان ریخته می شود، پودر قهوه که به صورت لرت درآمده است در ته فنجان می نشیند. بنابراین بهتر است قهوه را به آرامی بنوشید.
بسیاری از گردشگران زمانی که سعی می کنند قهوه را سریع و یکجا بنوشند به طرز ناخوشایندی غافلگیر می شوند. روی قهوه ترکی که به خوبی دم کشیده باشد یک لایه ضخیم از خامه شکل می گیرد. قهوه تا لب فنجان پر می شود اما هرگز نباید چیزی از قهوه از فنجان بیرون بریزد حتی زمانی که قهوه در سینی حمل می شود.
طرز تهیه یک فنجان قهوه ترک بی نظیر
در کشور ترکیه درست مانند چای رسم و رسوم زیادی برای تهیه و نوشیدن قهوه ترک وجود دارد. این نوشیدنی پس از میل کردن یک وعده غذای سنگین یا در زمان صرف چای به عنوان جایگزینی برای چای سرو می شود.
قهوه خانه ها یکی از جذابیت های زندگی روستایی در ترکیه هستند. محلی ها زمان زیادی را به سیگارکشیدن ، ورق بازی کردن، درد و دل کردن و نوشیدن قهوه ترک صرف می کنند.
قابل توجه خانم ها: اگر قدم به یک قهوه خانه سنتی گذاشتید به احتمال زیاد خود را درمیان جمعی از مردان سیبیل کلفت پیدا می کنید که به شما چشم غره می روند. درواقع غالباً مردها از قهوه خانه ها استفاده می کنند.
اما اگر نمی توانید از حضور در یک قهوه خانه سنتی بگذرید بهتر است سری به شهر بدروم در حاشیه دریای اژه بزنید. در این شهر یک قهوه خانه سنتی برای خانم ها وجود دارد.
فالگیری با قهوه
در ترکیه دختری که در شرف ازدواج است به وسیله هنر خود در دم کردن قهوه ترک از سوی خانواده همسر احتمالی ارزیابی می شود. فالگیری با قهوه ترک یکی از سنت های قدیمی ترکیه در جمع خانواده و دوستان است.
پس از نوشیدن قهوه و سرد شدن فنجان، فنجان در نعلبکی برگردان می شود. در این زمان فنجان و نعلبکی در جهت عقربه های ساعت چرخانده می شود. فالگیر با برداشتن فنجان و تفسیر الگوهایی که از لرت قهوه بر جای مانده است، آینده صاحب آن را می خواند. این الگوها و اشکال در داخل فنجان و نعلبکی شکل گرفته است.
این کار را تنها برای سرگرمی انجام می دهند. اما برای بسیاری دیگر فالگیری قهوه ترک بسیار جدی است. مخصوصا برای کسانی که به دنبال یافتن یک بخت خوب یا شریک زندگی هستند.
دیدگاه خود را بنویسید